Oorkaars/lichaamskaars therapie

Wat doet een Oorkaars behandeling?

Tijdens het branden van de kaars ontstaat een lichte onderdruk in de uitwendige gehoorgang en intensiveert de warmte. De warmte zorgt ervoor dat de acupunctuurpunten in het oor worden gestimuleerd. en de bijholten. kaars zorgt voor een ontspannend gevoel.


Oorkaarsen worden al eeuwenlang toegepast bij diverse klachten aan het oor. Oorkaarsen stimuleren de doorbloeding en lymfestroom in oren, keel, neus- en bijholten.


Wanneer je de oorkaars aansteekt ontstaat er dankzij het schoorsteeneffect, doordat de oorkaars hol is, lichte onderdruk in de uitwendige gehoorgang en een lichte vibratie van de luchtzuil door de vlam.


Een Oorkaarsen behandeling geeft U een diep rustgevend gevoel.

Tijdens de sessie geniet je van een oor reflex massage, een lymfe massage van je nek en tegelijkertijd ontvang je ook een zalige ontspannen hoofdmassage.

Door deze zachte massage laat je alle spanningen en stress los.

Hoe zalig is het om te genieten van het zachte knisperende geluid van de oorkaarsen en de aangename geur van de Hopi oorkaarsen.

Een oorkaarsentherapie kan helpen bij

·        Migraine en hoofdpijn

·        stress , nervositeit

·        activeert de bloedsomloop in het oor en stimuleert de afvoer van afvalstoffen

·        losmaken van oorsmeer ( oorverstopping)

·        keelontsteking, bijholte- of voorhoofdholte problemen

·        oorsuizen, oorpijn, doofheid

·        verkoudheid, keelpijn, loopneus, neusklachten

·        snurken

·        sinusitus

·        slapeloosheid, oververmoeidheid

·        activeert het lymfesysteem in de oren, neus en bijholtes.


Bij acute klachten wordt er aangeraden de behandeling elke dag te herhalen. Bij een klacht die al wat langer aanwezig is wordt aangeraden om de behandeling binnen een week of kort daarna te herhalen. Wanneer je de oorkaars preventief wilt gebruiken kun je dit het beste één keer in de 4 a 6 weken doen.


Hoe werkt een therapie met lichaamskaarsen?

Heb je al ooit van een behandeling met lichaamskaarsen gehoord? Deze complementaire therapie is in onze contreien nog niet zo bekend. Toch kan het de moeite waard zijn om hier kennis mee te maken.


Ontspannen van lichaam en geest

In de drukte van alledag vergeten we vaak om aandacht te besteden aan alle signalen die ons lichaam geeft om het rustiger aan te doen. Als je daar geen gehoor aan geeft, gaat de spanning zich ophopen en ontstaan er blokkades in de energiedoorstroom. Je krijgt dan al snel te maken met gezondheidsklachten. Met behulp van lichaamskaarsen kan een wellness therapeut deze energieblokkades oplossen. De kaarsen worden op de pijnlijke plekken op het lichaam of op de meridianen en acupunten geplaatst.

Bij welke klachten kun je lichaamskaarsen inzetten?

De lichaamskaarsen zijn zeer geschikt bij een gespannen gevoel, maar ook bij gevoelens van lusteloosheid en vermoeidheid. Ook bij een sombere stemming in de herfst of winter kunnen ze soelaas bieden. Andere specifieke klachten waarvoor een therapie met lichaamskaarsen aangeraden is, zijn onder andere:

  • Hoofdpijn
  • Rugpijn
  • Keelpijn
  • Voorhoofdholteontsteking
  • Menstruatiepijn
  • Spijsverteringsproblemen

Hoe werken de lichaamskaarsen?

De lichaamskaarsen verlichten bij bovengenoemde klachten de druk en hebben een verzachtend effect. Ze zijn hol vanbinnen en worden tijdens de behandeling al brandend op de pijnlijke plek geplaatst. De holle buis zorgt ervoor dat er onderin de kaars een onderdruk ontstaat. Daardoor wordt hij vacuüm gezogen op de huid. Hier ontstaat een lichte vibratie, waardoor het lichaam op een zachte manier wordt gemasseerd. Dit samen met de vrijkomende dampen van de essentiële oliën zorgt voor het verhelpen van energieblokkades, het verlichten van druk en het verzachten van de pijn. Kortom, de lichaamsenergie wordt in balans gebracht. Je zult tijdens de behandeling een compleet gevoel van rust ervaren.

Hoe verloopt een behandeling?

Vooraf aan de behandeling houdt de wellness therapeut een intakegesprek om een goed beeld te krijgen van je klachten. Er zijn bijvoorbeeld enkele situaties waarin lichaamskaarsen niet aangewezen zijn, onder andere bij zwangerschap, koorts en wonden. Vervolgens neem je plaats op de behandeltafel. Op de probleemzone kan eerst met zachte, roterende bewegingen met de vingers een essentiële olie aangebracht worden. Vervolgens wordt hier een speciaal gaasje op gelegd om te voorkomen dat de uitscheiding van de lichaamskaars op de huid terechtkomt. Daarna wordt de kaars met het niet-brandende uiteinde op het lichaam geplaatst. De kaars wordt opgebrand tot aan het veiligheidsstreepje en wordt daarna verwijderd.